Twardowskiego 107
30-346 Kraków
Warzywa, owoce i zioła na balkonie – garść  informacji dla początkujących

Warzywa, owoce i zioła na balkonie – garść informacji dla początkujących

Już niedługo wiosna – targi wypełnią się sadzonkami aromatycznych ziół, warzyw i owoców. Po długiej i mroźnej zimie każdy z nas chce jak najszybciej wypełnić swój balkon czy taras kolorami, a ostatnimi czasy modna stała się uprawa roślin jadalnych. Uwierzcie nam – pierwszy własnoręcznie wyhodowany pomidorek może być czymś naprawdę ekscytującym! Ale jak się za to zabrać?

Pierwszym krokiem będzie odpowiedni dobór sadzonek – aby mieć udane plony, balkon czy też taras musi być dobrze nasłoneczniony. Jeśli nie mamy zbyt dużo słońca – zastanówmy się, czy nie lepiej posadzić ozdobne kwiaty, które karmić będą nasze oczy? W sklepach ogrodniczych jest wiele dostępnych gatunków, które sprawdzą się w takich warunkach. 

Jeśli mamy dostatecznie dużo słońca – zadajmy sobie pytanie, co lubimy? Czy smakują nam włoskie aromaty dań, czy stawiamy raczej na nasze dobrze znane zioła typu pietruszka i szczypiorek? W szkółkach znajdziemy szeroki wybór odmian pomidorów, papryki, sałaty – czego dusza zapragnie! Popularne są też ostre papryczki chilli, które potem możemy zasuszyć i zmielić.

Jakie pojemniki dobrać do uprawy? Zioła, truskawki i mniejsze sadzonki warzyw możemy z powodzeniem sadzić w wiszących doniczkach. Większe sadzonki z cięższym plonem (większe pomidory, papryki czy nawet dynie) radzimy posadzić w solidniejszych skrzyniach tak, aby nie przeważyły ich swoim ciężarem. Jeśli chodzi o podłoże, to najlepiej użyć ziemi dedykowanej do uprawy roślin jadalnych, która pozbawiona jest sztucznych nawozów. 

W porównaniu z tradycyjną uprawą, sadzonki rosnące w pojemnikach wymagają więcej uwagi. Muszą być często podlewane (latem nawet dwa razy w ciągu dnia) oraz odpowiednio nawożone. Co ważne – podlewamy wczesnym rankiem lub pod wieczór, gdyż mocne słońce w połączeniu z wodą może zaszkodzić roślinom. Do użyźniania gleby stosujemy jedynie ekologiczne nawozy typu biohumus. 

Czy udało nam się skusić Was na założenie własnej uprawy roślin jadalnych? Dajcie znać, jak Wam idzie!

Zapraszamy na stronę facebook’ową

https://www.facebook.com/ogrodyzakrzowek

oraz śledźcie nas na instagramie

https://www.instagram.com/ogrodyzakrzowek/

Udostępnij

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *